Brugpennen

Brugpennen voor steelstring gitaren zijn vaak gewoon van plastic, en daar is niets mis mee als ze alleen maar de snaren op hun plek moeten houden. Duurdere gitaren hebben vaak brugpennen van ebbenhout, maar je hebt ze ook van runderbeen, ivoor, metaal en buffelhoorn. Brugpennen zijn niet alleen functioneel. Ze worden ook vaak gebruikt als een stukje versiering. Het maakt een gitaar echt ‘af’. 

Ikzelf ben gek op fossiel ivoor. Het is prachtig om te zien en het idee dat er slagtanden van een mammoet of een zeerob in mijn gitaar zitten die tienduizenden jaren geleden of misschien nog wel veel langer geleden geleefd heeft, vind ik fascinerend. Er gaan de wildste verhalen rond over het effect van de brugpennen op de klank van een gitaar. Er zijn brugpennen te koop voor de prijs van een goede beginnersgitaar, waar sommige mensen van zweren dat ze de klank van hun instrument drastisch hebben verbeterd. Op zich is dat best mogelijk, maar het heeft niets met de prijs van de brugpennen te maken. Sterker nog, het heeft ook niets met het materiaal van de brugpennen te maken. Het effect dat de brugpennen hebben op de klank van de gitaar komt alleen maar door hun gewicht. De brug verandert het geluid van de gitaar door het extra gewicht op het bovenblad, en de brugpennen voegen weer extra gewicht aan de brug toe. Als je dus lichte, plastic brugpennen vervangt door brugpennen van fossiel ivoor, die zwaarder zijn, dan zal het goed mogelijk zijn dat het extra gewicht de sustain van de gitaar langer maakt, en het geluid wat helderder wordt. Zeker als de brug van de gitaar van zichzelf al wat kleiner is zal het goed te horen zijn. Maar om dit effect te bereiken heb je geen fossiel ivoor nodig. Je kunt ook gewoon een munt van 2 Euro met een stukje dubbelzijdig kleefband op de brug plakken. Daarmee krijg je precies hetzelfde effect, voor een fractie van het geld. Sommige gitaren gaan door deze simpele ingreep direct beter klinken. Is dat het geval, plak dan de munt aan de binnenzijde tegen de brugplaat. Dat oogt wat netter. Brugpennen moet je dus gewoon op hun uiterlijk kiezen. Ga niet veel geld betalen aan dure exemplaren in de hoop dat ze op magische wijze je gitaar beter zullen laten klinken, want daar zijn veel simpeler methodes voor. En die kosten maar twee Euro. 

Brugpennen van fossiel ivoor. Links: walrus met Abalone ring en parelmoer stip, midden: mammoet met Abalone stip, rechts: walrus met Abalone stip. De middelste pen is ongeveer een half miljoen jaar oud!

  Eltjo Haselhoff     28-12-2020 13:36     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.