Gesegmenteerd Brugzadel

Deze tip voor akoestische gitaar is met name nuttig voor fingerstylers, flatpickers en klassieke gitaristen. Voor strummers heeft de tip minder effect (ofschoon het ook geen kwaad kan).  

Koop een nieuw brugzadel voor je gitaar, zorg ervoor dat het precies dezelfde hoogte heeft als je eigen brugzadel zodat de actie niet verandert (tenzij je dat wilt natuurlijk). Zet met behulp van het oude brugzadel potloodstreepjes op het nieuwe brugzadel, steeds precies in het midden tussen twee snaren. Neem vervolgens een dun ijzerzaagje (of figuurzaagje) en zaag je nieuwe zadel in zes losse stukjes. Vervang je brugzadel door deze zes losse stukjes (zie foto).
 

Gesegmenteerd brugzadel op een Maton EBG-808 Artist.
 

Ik heb dit voor het eerst gedaan toen ik problemen had met een onregelmatige respons van de piezo strip die onder mijn brugzadel zat. Dat is voordeel nummer 1 van een gesegmenteerd brugzadel: als je een ‘under saddle transducer’ hebt, krijg je gegarandeerd altijd het meest gelijkmatige volume van snaar tot snaar, met veel minder kans op ‘dode snaren’. Maar ook akoestisch kan de gitaar beter gaan klinken, met een betere toonseparatie, alsof je de snaren beter één voor één hoort bij fingerstyle, zonder dat alle noten in elkaar gaan overlopen. Hoe komt dat? Simpel. Als je een enkele snaar aanslaat, zullen de trillingen van die snaar het hele brugzadel laten trillen. Daardoor zullen de andere 5 snaren ook direct mee gaan trillen, met name als bepaalde boventonen overeenkomen. Je krijgt dan een soort kunstmatige galm. Bij een gesegmenteerd zadel moeten de trillingen van de snaar eerste helemaal omlaag naar de brug, en dan weer terug omhoog naar de andere snaren. De ‘crosstalk’ van snaar tot snaar wordt daardoor beduidend minder. Afhankelijk van de gitaar zal het effect meer of minder duidelijk zijn, maar naar mijn stellige overtuiging zijn al mijn gitaren duidelijk beter gaan klinken met gesegmenteerde zadels. 

Natuurlijk kun je ook gewoon je bestaande brugzadel in zessen zagen (dat deed ik ook). Dat is makkelijker, en het risico dat het fout gaat is heel klein. Maar de hier beschreven methode is natuurlijk verstandiger. 

  Eltjo Haselhoff     28-12-2020 12:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.