Gitaren losrammelen Velen zijn het er over eens dat een nieuwe akoestische gitaar beter gaat klinken naarmate je er langer op speelt. Het is een bekend verschijnsel dat de gitaar zich dan na verloop van tijd gaat ‘openen’. Het kan echter vele jaren duren voordat het verschil in klank duidelijk merkbaar wordt. Hier is een tip waarmee je dat proces enorm kunt versnellen. 

Zet je akoestische gitaar in een stevige standaard, vlak voor een luidsprekerbox. Laat uit de luidsprekerbox gitaarmuziek klinken van je favoriete akoestische gitarist. Zorg dat het solo akoestische gitaarmuziek is (dus alleen maar gitaar en geen drums en andere toeters en bellen), en bij voorkeur van eenzelfde type gitaar als de jouwe. Zet je muziekspeler in de repeat modus en laat de muziek continu spelen. Het volume mag best wat hoog staan, in de praktijk wordt dat meestal begrensd door geklaag van de buren of gezinsleden. Het principe werkt bij ieder volume, maar werkt wat sneller bij wat hogere volumes. Voel met je hand op het bovenblad van de gitaar, bij de brug, en als je duidelijke trillingen voelt die even sterk of iets sterker zijn dan wanneer je gewoon de snaren aanslaat dan zit je goed. 

Laat de gitaar vervolgens gewoon een paar dagen staan. In de tussentijd mag je hem gerust weghalen om er op te spelen, als je hem maar weer terugzet met de muziek aan als je klaar bent. Op deze manier kun je de klank van een akoestische gitaar in een paar dagen enorm verbeteren. Het is een truc die ook door beroemde handbouwers wordt gebruikt: voordat de nieuwe gitaar naar de klant gaat laten ze hem eerst een week ‘losrammelen’. Omdat je muziek gebruikt met dezelde frequenties als die de gitaar zelf moet produceren, zal de klankkast van de gitaar gedwongen worden om op precies de goede manier te trillen. Als er ergens in het hout ’stugge delen’ zitten die bepaalde frequenties niet goed kunnen weergeven, zullen die met deze methode langzaam maar zeker steeds flexiber worden. 

Natuurlijk werkt deze methode bij de ene gitaar beter dan bij de andere, maar zelfs oudere gitaren kunnen er enorm door opknappen, zeker als ze niet heel vaak bespeeld werden.

PAS OP: zorg er wel voor dat je gitaar stevig staat. Als je hem alleen maar tegen een stoel of muur zet is er een kans dat hij na een poosje omvalt door de continue trillingen.  
  Eltjo Haselhoff     28-12-2020 13:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.