Pickguard verwijderen

Sommige mensen vinden een gitaar zonder pickguard mooier dan een gitaar met pickguard. Als je dus géén aggressieve strummer bent die per se een pickguard nodig heeft om te voorkomen dat hij na een paar weken alle lak van zijn gitaar heeft gestrumd, zou je kunnen overwegen de pickguard te verwijderen. Dat kan, maar doe dat wel met beleid. 

De meeste pickguards zijn van dun plastic, en zijn met zelfklevende folie aan de lak van het bovenblad geplakt. Het probleem is dat deze folie kleeft als de beste (vandaar dat het ook ‘klevende folie’ wordt genoemd ;-). Het verwijderen van de pickguard gaat in principe net zo als het lostrekken van een sticker. Het verstandigste is natuurlijk om dat via een muziekwinkel of gitaarbouwer te laten doen. Uiteraard hangt daar meestal wel een prijskaartje aan, en mijn ervaring is dat het dan niet per se mooier wordt dan wanneer je het zelf doet. 
 


Taylor 512ce met (of eigenlijk: zonder) verwijderde pickguard. Dit heb ik indertijd zelf gedaan en er is totaal niets van te zien. 
 
Het beste wat je eerst kunt doen is op het internet zoeken naar “remove pickguard acoustic guitar” en zoveel mogelijk ervaringen en tips van anderen lezen. Veel mensen hebben al een hoop fouten gemaakt, dus zorg dat je daar van op de hoogte bent en ze niet zelf ook maakt. Uiteindelijk zul je zien dat het neerkomt op het voorzichtig verwarmen van de puntige kant van de pickguard met een föhn, terwijl je voorzichtig het hoekje van de pickguard omhoog trekt. Ga met beleid te werk, de gitaar mag best warm worden, maar blijf de föhn heen en weer bewegen, zoveel mogelijk tegen het plastic en zo min mogelijk tegen de gitaar. Trek voortdurend de pickguard omhoog, maar zet nooit veel kracht want dan kun je een stuk van de lak meetrekken. Naarmate de pickguard verder loskomt, verplaats je natuurlijk voortdurend de föhn naar de rand waar de pickguard nog vast zit. 

Wees geduldig! Ga nooit hard of schoksgewijs trekken. Pas ook op dat je geen druk uitoefent met je nagels op het bovenblad, want daar kun je weer deukjes mee veroorzaken. Missschien ben je wel een uur bezig, dus doe dit ook niet als je haast hebt of van nature heel ongeduldig bent. Stop eventueel halverwege en ga dan later weer verder. Als de pickguard eraf is, kun je eventueel een beetje terpentine gebruiken om lijmresten te verwijderen. Test dit eerst uit op een onopvallend plekje, misschien heb je een gitaar met een vreemde lak die niet tegen terpentine kan. Dat is overigens bijna nooit het geval. Een beetje water en zeep werkt anders ook vaak wel. Tot slot gebruik je een doekje met een beetje koperpoets om het gedeelte onder de pickguard te polijsten en de laatste restjes lijm te verwijderen. 

Als de pickguard al lang op je gitaar zat, zal er een lichte vlek op je gitaar zitten. Die gaat vanzelf weg, al kan het vele maanden duren. En mocht het resultaat toch tegenvallen, dan is een nieuwe pickguard niet duur. Hoe je die erop moet plakken bespreek ik een andere keer. 
Widget is loading comments...
  Eltjo Haselhoff     28-12-2020 12:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.