V-bracing

In het kader van blogs over gevaarlijke onderwerpen heb ik er hier weer eentje: de nieuwe V-bracing op Taylor gitaren. Ik heb een tijdje terug veel gediscussieerd op het Acoustic Guitar Forum, nadat Andy Powers, de Chief Designer van Taylor, een uitleg had gegeven over waarom V-bracing intonatie zou verbeteren. 

Dat werd een enorm lange thread, met enerzijds een hoop onzin en trolling, maar ook met waardevolle bijdragen waar ik ook weer veel van geleerd heb. De discussie is inmiddels ten einde, en ik zal daarom hier mijn conclusies samenvatten. Ik moet dat dan wel heel zorgvuldig doen, want ik ben destijd twee keer van het AGF gebannen vanwege "brand bashing". Ten onrechte naar mijn mening, want ik had geen vieze woorden gebruikt en al mijn argumenten altijd netjes onderbouwd. Ik weet echter ook dat het Acoustic Guitar Forum ooit is begonnen als het Taylor Guitar Forum, dus bij ieder argument in het nadeel van Taylor schop je waarschijnlijk al snel een moderator tegen twee zere benen. 😂

In ieder geval: hier zijn mijn conclusies over V-bracing:

  • De claim dat V-bracing zowel volume zou verhogen als sustain zou verlengen is in principe al uiterst dubieus. Het zou betekenen dat de Wet van Behoud van Energie wordt geschonden, of dat alle gitaren die tot nu toe zijn gebouwd enorm veel demping hebben waardoor teveel energie uit de snaren wordt omgezet in warmte. Beide opties zijn vrij onzinnig. Een test die ik heb uitgevoerd liet zien dat de sustain van een V-braced Taylor zelfs (iets) korter was dan die van een identieke Taylor met X-bracing. Of dat erg is, is natuurlijk een tweede.  
     
  • De claim van Taylor dat V-bracing "de intonatie verbetert" slaat echt helemaal nergens op. In principe kun je met bracing (en niet alleen met V-bracing) inderdaad intonatie verbeteren, en bij strijkinstrumenten kan dat belangrijk zijn, maar bij gitaren is dat in de praktijk niet relevant. Aan de hand van de uitleg van Andy Powers, in een privé email aan een van de leden van het AGF, concludeerde ik dat hij niet precies begrijpt hoe dat allemaal werkt. Intonatieproblemen op een gitaar als gevolg van de bracing, als ze al hoorbaar zijn, zijn alleen soms aanwezig op heel licht gebouwde gitaren met nylon snaren. En zelfs dan vindt het alleen maar plaats bij 2 of drie noten, en uitsluitend heel kort na de aanslag van de snaar. De reclamefimpjes van gitaristen die overal akkoorden hoog op de hals spelen en vervolgens jubelend uitroepen dat het allemaal veel zuiverder klinkt met V-bracing, slaan dus nergens op. Alles wat deze mensen horen zit alleen maar tussen hun oren en nergens anders. 
     
  • Een beetje een gevorderde gitarist 'speelt' voortdurend met intonatie door het gebruik van string bends, string stretches, vibrato's en neck bends, die allemaal veel meer invloed hebben op de toonhoogte. Daarnaast is de getemperde stemming van een gitaar ook al een veel grotere bron van storing dan een enkele toon die heel iets hoger of lager zou klinken - als je hem steeds voorzichtig en met perfect constante kracht zou fretten.

Lang verhaal nog langer: meer sustain plus hoger volume is geklets, en wat de intonatie betreft biedt Taylor een oplossing die niet zal werken voor een niet bestaand probleem. Dat neemt niet weg dat de V-braced Taylors geweldige instrumenten zijn, trouw aan de Taylor traditie, en met een ander klankkarakter dan voorheen. Als je er een betalen kunt, zou ik er eentje kopen.

  Eltjo Haselhoff     28-12-2020 15:17     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Charles -  30-01-2021

Puik verhaal. Geloofde ook al geen bal van wat Taylor vertelde. Alsof alle andere gitaren vals klinken, wat een onzin.